Çok değil, bundan sadece birkaç yıl önce sinema endüstrisi televizyon dizilerine yukarıdan bakar, sinemanın popüler oyuncuları birtakım istisnalar hariç televizyon projelerinde yer almaz, büyük yönetmenler dizi çekmeye sıcak bakmazlardı. Tüm dünyada büyük ses getiren dizilerin başrol oyuncuları, söz konusu sinema olduğu zaman ufak rollerle yetinmek zorunda kalır, sinema ile televizyon dizileri arasında nitelik açısından ciddi bir uçurum olduğu söylenirdi. Ne olduysa son birkaç yıl içerisinde oldu; dizilerin yükselişini tartışmaya dahi açamadan aradaki fark kapandı. Özellikle Amerikan yapımı diziler Hollywood’un pabucunu dama atmayı başarırken, televizyona mesafeli olan sektör profesyonelleri bir bir yıllar önce burun kıvırdığı dizilerin yolunu tutar oldu. Haftalık olarak bölümler hâlinde yayınlanmasına alışık olduğumuz diziler, bir oturuşta tüketilen 7-8 saat süren filmlere dönüşürken, dijital platformların tüm dünyada yükselişe geçmesi ve bu alana yapılan yatırımların artmasıyla birlikte dizilerin saygınlığı da arttı. Özellikle, sinema endüstrisi için de felaketlerle geçen 2020 yılının, diziler için çok daha bereketli geçtiğini söyleyebilir, 2021 yılında aranın çok daha açılacağını beklediğimizden bahsedebiliriz.
Bu yıl, kendi izlediklerim arasından yaptığım bir seçkiyle ilk kez 2020 yılında yayınlanan diziler arasından seçtiğim, tamamen kişisel bir liste hazırladım. Çok merak ettiğim halde izleyemediğim diziler olduğu gibi geniş kitlelerce beğenilmesine karşın benim burun kıvırdıklarım da oldu elbet ya da bu yıl prömiyer yapma şartı sebebiyle dışarıda bırakmak zorunda kaldıklarım… Örneğin, bana göre 2020 yılında yayınlanan diziler arasında izlediğim en şahane yapım Better Call Saul’un beşinci sezonuydu. Yine, Ramy’nin ve Sex Education’ın ikinci sezonları da kayıtsız kalamadığım diziler arasında yer aldı. Hatta, henüz ilk dört bölümü yayınlanmış olsa da Your Honor’ı her hafta heyecanla beklediğimi söylemeliyim.
Prömiyer yapan dizilere göz attığımda ise bu yıl gerçekten beni derinden etkileyen yapımlar izlediğimi fark ettim; I May Destroy You, We Are Who We Are, I Hate Suzie bunlardan sadece bazıları. Açıkçası, dizileri kendi içerisinde puanladığım zaman birçoğunu birbirinden ayıramasam da, tamamen kişisel olarak beni daha çok etkileyen yapımlar daha üst sıralarda yer aldı. Öyle ki, belki de bir süre sonra yeniden listelesem sıralamam değişebilir ancak geriye dönüp baktığımda 2020 yılında beni en çok etkileyen 10 dizi değişmeyecektir.
İçindekiler
2020’nin En İyi Dizileri
10. Bir Başkadır
Platform: Netflix
9. Feel Good
Platform: Netflix
8. The Plot Against America
Platform: beIN CONNECT / HBO
7. Des
Platform: ITV
6. Ted Lasso
Platform: Apple TV+
5. I Hate Suzie
Platform: beIN CONNECT / Sky
4. Normal People
Platform: BluTV / Hulu
3. We Are Who We Are
Platform: HBO
2. How to with John Wilson
Platform: HBO
1. I May Destroy You
Platform: beIN CONNECT / HBO